Bonn
   
| Bonn | Bonn története | Látnivalók Bonnban | Gazdaság | Közlekedés | Bonn képekben | Térkép |
Látnivalók Bonnban

vilagvarosai.hu on Facebook


Bonn és kornyeke

Bonn és környéke (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


Ez a csodálatos észak-rajna vesztfáliai város, mely Kölntől húsz kilométerre, a Rajna partján fekszik, olyan sok látnivalót kínál az ide látogatóknak, hogy azt még felsorolni sem könnyű feladat, hát még a bemutatott szebbnél-szebb helyeket végigjárni. Nem is lehet ezek után meglepő, hogy évente átlagosan hatszázezer turista látogat Bonnba, és átlagosan két napot töltenek el itt, s a vendéglátók átlagos kihasználtsága több mint negyven százalék. A város szívében fekszik a régi városháza, melynek alapkövét maga a választófejedelem, Clemens August tette le 1737-ben. Az épület Michael Leveilly tervei alapján készült el. Megválasztásának éjszakáján itt lépett a bonniak elé az NSZK első elnöke Theodor Hauss, de tartott itt ünnepi beszédet Charles de Gaulle és John Fitzgerald Kennedy is. A város főterének, a Marktplatznak a hangulatát a régi városháza határozza meg. A Marktplatz nemcsak a főtér, hanem Bonn kedvenc találkahelye is egyben.

kavezo a Varoshaza elott

Kávézó a Városháza előtt (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


Májustól szeptemberig pedig ez a tér ad otthont a „Bonni Nyár” nevű fesztiválnak, mely során a kultúra széles spektruma jelenik meg, s a popzenei koncertektől a prózai előadásokon keresztül a komolyzenei koncertekig a legkülönbözőbb műfajok váltják egymást a színpadon a lakosok és turisták legnagyobb örömére. A város komolyzenei vonatkozásban is tartogat számunkra meglepetéseket, ugyanis ebben a városban látta meg a napvilágot 1770-ben minden idők egyik legtehetségesebb zeneszerzője, korának ünnepelt zsenije, Ludwig van Beethoven. Szülőháza a mai napig áll, múzeumként működik.

Beethovenhaus

Beethoven szülőháza (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


A Főposta épülete előtt álló bronzszobrát 1845-ben emelték. Bonn leghíresebb szülöttének nevét viseli a város nevezetes konferencia-és hangversenyterme, az 1959. szeptember 8-án felavatott Beethovenhalle. Szintén Leveilly mérnöki tudását dicséri a Koblenzer Tor (Koblenzi kapu), mely 1751-57 között épült. A tetején Mihály arkangyal szobra látható, egészen pontosan annak hiteles mása, ugyanis az eredeti áldozatul esett a háborúnak. Az eredeti figura, a Hendrik Rottermondt keze formázta aranyozott ólomöntvény ma a bonni egyetem 8-as számú előadójában látható, egyébként maga a kapu is az egyetem épületének a része.

Koblenzi kapu

Koblenzi kapu (Foto: p2squared)


Bonn egyeteme a barokk stílusban épült Rheinische Friedrich-Wilhelms Universität, 1818 óta árasztja magából a tudást. Addig ugyanis a kölni választófejedelem rezidenciája volt. Az építése 1697-ben kezdődött, majd nemegyszer helyre kellett állítani, ugyanis 1777-ben és 1944-ben is leégett.

az egyetem parkja

Az egyetem parkja (Foto: dream4akeem)


A város különösen impozáns kúriája, a Villa Hammerschmidt szolgált elnöki rezidenciaként egészen 1990-ig. Ez a Rajna partján álló épület a 19. század későklasszicista alkotása, melynek teraszáról a hatalmas folyamban gyönyörködhetünk.

Villa Hammerschmidt

Villa Hammerschmidt (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


A Bottlerplatz északi részén áll a középkori városfal maradványaiból emelt Sterntor, vagyis a Csillagkapu, amivel Bonn középkori dicső múltjának állítottak emléket.

A Sterntor

A Sterntor (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


A város talán legszebb épülete a 13. századi székesegyház, a Münster. A hetven méter hosszú, háromhajós templomnak öt tornya van, itt tették Szép Frigyes és IV. Károly fejére a koronát.

Kavezo a Munsterplatzon

A Münster (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


A városban közel negyven múzeum várja az érdeklődőket, így többek között a Rheinisches Landesmuseum, ahol Bonn és régója története tárul a szemünk elé, vagy a művészetek háza,a Kunstmuseum,amely épület maga is kész művészeti alkotás.

A Bonnt övező Siebengebirge hegység legismertebb hegye a Drachenfels, magyarul Sárkányszirt.

Drachenfels

Drachenfels (Foto: dream4akeem)


A germán mondavilág hőse, Siegfried a Nibelung-énekben itt küzdött meg a sárkánnyal. A 331 méter magas hegyen régi várromok hevernek, felette a természetvédelem történetét feldolgozó tárlatnak helyt adó Schloss Drachenburg kastélymúzeum.

Schloss Drachenburg és Bonn

A Schloss Drachenburg és Bonn (Foto: kakadu)


A csúcsról ragyogó kilátás nyílik, tiszta időben a kölni dóm tornyai is láthatóak. A hegyre nemcsak gyalog lehet feljutni, az út egy részét szamárháton is megtehetik az ide látogatók, vagy az 1883 óta működő fogaskerekűvel, a Drachenfelsbahnnal. A természet szerelmeseinek sok minden mást is kínál ez a környék, számtalan heggyel, Bonn hatalmas szabadidőparkjával, de mindenképpen érdemes ellátogatni a botanikus kertbe is. A Rajna partján fekszik a grandiózus Operaház, mellette a hajóállomás, ahol felszállhatunk egy sétahajóra, ha éppen egy romantikus rajnai útra vágyunk.

Az Operahaz este

Az Operaház este (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


A város minden korosztály számára számtalan lehetőséget kínál, számos üzlete, kávézója, étterme várja a vendégeket, a különböző fesztiválokról, koncertekről, hangversenyekről, állandó és időszaki kiállításokról nem is beszélve.

rajani maraton

A rajnai maraton (Foto: Presseamt Bundesstadt Bonn)


Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact

A felhasznált képek egy része Michael Sondermann és Presseamt Bundesstadt Bonn engedélyével láthatók az oldalon.